Sunday, 27 May 2012

staff nurse oh staff nurse~!!

asalamualaikum..


agak lama xbelog membelog nie..yeahh!! i noe that..huhu..soo busy with my practical n internal prob..heh..n again..study week lagi..cuma beza nye..aku xbalik jex minggu nie..y laa Badat?? bub malas nak packing beg.. [ alasan yang ley terima ke?? ehee~ ]


one thing jugak yang aku perasan..before this..jarang aku terserempak ngan stap nurse bila kuar jalan-jalan..even kat Taman Tasik permaisuri yang dekat ngan HUKM tu..bt now..de jex berduyun-duyun stap nurse yang aku akan terserempak bila jengjalan..adoi~ sampai rasa stress pom de bub cam ' xde orang lain ke aku nak terserempak??' ermm..hukum alam kah?? -.-''




hahh!! terlanjur cakap pasal stap nurse nie..sebagai seorang student nurse..aku teringin menyuarakan hasrat yang terpendam..ehemm!! ermm..pernah aku terdengar orang cakap.. 'student nurse nie semua comei-comei belaka..bt skali da jadi staff nurse..urmphhh~!!' ayat nie bukan niat nak memuji or masuk bakul angkat sendiri ke pe..juz teguran sarcastic tentang sikap staff nurse sekarang..bagi yang sudah berpraktikal mungkin akan tergiang-giang ayat sebegini..


' dikk..nanti tolong wat diascan se yee.. '' dikk..de kerja x?? bed 30 tu BO..t tolong basuh kan ekk.. '' dik..pas wat vital sign t wat sponging pakcik Polan bed 27 yee.. '


mungkin bagi manusia-manusia yang bukan dari bidang nie akan berkata.. ' laa~ name pom praktikal..minta tolong wat benda tu memang biasa da..' yess!! we are in our practical..which mean mengaplikasikan / mempraktikkan pe yang kami belajar..bukan mengambil alih tanggungjawab staff nurse tuk menyelesaikan tugas dorang..memang xsalah..memang tu tugas kami akan datang..n we need to get to used to it from now..kami paham..still bukan mengambil alih tugas mereka..


' ehh adik..kenapa schedule PD nie da terlepas..kenapa xtengok elok-elok?? '' eer~ kami g rehat tadi..yang sebelum rehat tadi kami da inflow kan n nga retain..'' ehh awak nie..abis nie camne ley terlepas camnie..ishh!!! '


yet..kami juga dipersalahkan..walaupun telah di-inform tuk keluar rehat..adei~ wahai staff nurse..kami budak baru belajar..banyak lagi silap..kami perlu diberi tunjuk ajar..bukan di pindah alih tanggungjawab staff nurse kepada kami..kami hanya practical..kalau kami tersalah n patient mendapat komplikasi..bukan kami yang akan dipersalahkan..staff nurse jugak..of course ngan CI kami..bub kami under CI kami..




no wonder laa banyak timbulnya komplain dari patient.. ' staff nurse xcare pom patient yee '..' tuu..dok adap komputer jex..mane de masa tu patient..' sedeyhh kami dengar..dokumentasi tu memang penting..tetapi nursing care juga penting..sistem 1 cubicle = 9 pesakit 1 staff nurse juga patut ditukar..kerana pesakit akan menjadi mangsa tidak akan dapat nursing care yang sepatutnya..unless pesakit stable belake..


nie hanya pendapat seorang bakal staff nurse juga..demi masa depan health care n patient..no offence..


p/s: adakah aku akan menjadi staff nurse yang begitu?? ermm..*muhasabah diri.. www.tips-fb.com

Thursday, 17 May 2012

budak zaman skunk makin biadap!!



asalamualaikum..

budak zaman sekarang biadapp!!! 
tak reti nak hormat orang tue..
tak tahu nak bezakan perbezaan umur..
* speechless 

malu, marah, sedey semua ada..
nak dibalas kata membesarkan perkara yang kecik..
padahal melibatkan maruah diri..
nak didiam makin menjadi-jadi..
akhirnya diri menjadi mangsa lagi.. 

dilayan kata gatal..
diendah makin menjadi..
lalu diamlah diri ini menahan perasaan..
*speechless again 

sifat moral yang dididik dari kecil..
saling menghormati antara satu sama lain..
dilupakan begitu saja..
diri ini yang sepatutnya dihormati..
sebagai kakak, sebagai nurse yang merawat..
dan sebagai perempuan..
heh..
campak ke lombong barang kali.. 

pendek kata..
KAU BIADAP BUDAKK!!!!




p/s: stressss!!!!!! sesungguhnya doa orang yang teraniaya akan dimakbulkan..semoga Allah balas setimpal ngan perbuatannya dan kembali ke pangkal jalan..aminn..





www.tips-fb.com

Monday, 14 May 2012

dedicated to mama Ros~!! i lap u maa~!! xD



asalamualaikum..
hey nokkss!! hahaha..terbaca post c zack kat fanpage dia tu..tetibe termasuk mesen masa ke zaman 90an dolu-kala..ye laa..sempena ary mak-mak sedunia nie kan..ehh!! tul ke ary mak nie xley sambut?? bub dikatekan de kene mengena ngan perayaan orang Kristian --> Mother Mary..bt kalau niat kita nak sambut bub nak hargai pengorbanan mak-mak kite xley gak ke?? kalau xley tarikh tu..kita tukar laa tarikh lain..ye laa..bukan selalu pom kita ley epy kan mak kita..maksudnya bukan ary-ary pom kita bahagia kan dia..de terkuang ajo laa n sebagai nyee..ermm..maap lerr..ambe bukan pakar ugama..nie pendapat jex k..salah ditegur..bukan dikondem..peacee~


ehh!! da tersasar jauh..u-turn balik!! teringat plak masa kicik-kicik cinonet dulu..tersangatlah degil tahap dewa..haha..sampai kena belasah sampai lebam-lebam..pastu ci cinonet ini berlari laa mengurungkan diri dalam bilik menahan kesakitan ngan melelehkan air mata sampai terlelap..dalam kemamaian tu lah..ternampak ayah mengintai dari pintu bilik..takut!! tutup mata balik!! pastu datang lah wonderpet mama Ros menyapu minyak gamat di kawasan lebam tu..huhu..skunk hilang daa parut tu..=)


pernah juga sekali..c pakcik Bakri membeli buah durian..perghh!! peveret tuhh!! yum-yum!! haha..anak-anak nye yang cinonet ini tersangatlah excited membayangkan rasa durian yang sememangnye de urmphh!! usaha yang dilakukan oleh sang anak cinonet nie adalah memujuk mama Ros bub pakcik Bakri xde rumah masa tuh..dek kerana kecian..mama Ros pom bawak keluar parang potong ayam tu nak belah durian..malang yang sememangnye xpernah berbau tu..tetibe salah seorang anak cinonet nie dengan tahap gelojoh yang amat gaban mengambil pisau n cuba membelah..akan tetapi bukan durian yang di belah..lutut mama Ros yang menjadi mangsa..adoi!! menjerit mama Ros masa tuh..dalam kesakitan sempat memarah anak nye..aku selaku yang besor sket lah masa tergamam diam..perlaham baru ambik tuala balut luka..terkopek kulit lutut mama Ros..pakcik Bakri balik terkejut pastu marah sang adik..terkenang balik..mama Ros sendiri lah yang sapu luka ngan minyak gamat tu..sampai sekarang still de lagi parut tu..demi kerana durian..=')


sebak juga hati bila terkenangkan mama Ros sampai menitiskan air mata..sedey melihat keputusan anaknya yang tidak memuaskan..mungkin terkejut kali dengan keputusan yang tidak disangka..ermm..bila pakcik Bakri mengamuk ngan kedegilan anak-anaknye itu..mama Ros lah yang menjadi backup squard anak-anak nye..kadang-kadang sampai bergaduh balik ngan pakcik Bakri..haha..


tatkala diri berjauhan ngan keluarga ini..sesampai rumah..mama Ros yang menjadi tukang masak khas tuk order anaknye ini.. ' maa..t masak laksa k.. ' ' maa..akak nak makan mee kari laa.. ' ' maa..t mama masak laa ayam masak merah tau.. ' ske suki jex kan men order gitu..ingat nie kedai makan ke Badat?? heh..


khas tu my beloved mama Ros..  
maa..terima kasih sangat bub sanggup kandungkan akak 9 bulan lebey..tahan sakit beranak kan akak..naseb bek kecik jex kan..ehee~ ermm..bangun tiap malam nyusukan kan akak..bila besar..didik akak..jaga makan minum pakai akak..tahan ngan kerenah terlebey kanak-kanak akak nie..anta akak g skola..sanggup tahan segala tomahan orang bub anta akak g skola cina..pastu ke hulu-hilir menapak nak anta, ambik akak skola..anta bekal bila akak de koko tuisyen..marah akak bila xpandai tulis huruf B..haha..ayah pom sama..;) ajar akak masak, kemas rumah bagai..nak jadi isteri mithali laa konon nye..haha..ermm..akak minta maap kalau selama nie de sakitkan hati, terkuang ajar, terlepas pape yang xpatut kat mama..bukan kalau memang de nye..ehee~ sory maa..last bt not least thnx to infinity..bub lahirkan anak mama yang somei nie..hahahaxD kalau nak soh akak bayar balik memang xkan terbayar nye..nak balas pom xkan terbalas abis..bak kate orang pengorbanan yang xterhingga..perkataan terima kasih memang xkan cukup..pelok cium pom xkan ley ganti..akak doakan mama, ayah n family semua..panjang umo, murah rezeki, diberkati Allah, di permudahkan segala urusan dunia akhirat, n ditempatkan dalam golongan orang yang beriman..aminn..insyaAllah..i lapp u to death maa!!


sudi laa bace niem --> linx

p/s: ohh!! sungguh ku rindu nak balik rumah lagi..cehh!! padahal baru balik kan..heh



www.tips-fb.com

Friday, 11 May 2012

beats by dr dre give away~!!



asalamualaikum..




beats by dr dre..imma joinin..klik banner for joining..
dead line --> 19 may
www.tips-fb.com

Sunday, 6 May 2012

video~!! cara mengenal bakal suami anda



asalamualaikum..
nak share 1 video ceramah yang besh..dengar lah k..bagus tuk masa depan anda semua..;)


part 1

part 2


cara mengenal calon suami tanpa kapel sebelum kawen


p/s: sebak hati dengar..terkenang kisah silam..astagfirullah alazim.. www.tips-fb.com

syukur akan perubahan yang baik~!! alhamdulillah



kanak-kanak riang yang comei n banyak gelak


asalamualaikum..
hee~ hanya mampu tersenyum setelah penat gilos meng-exercise-kan kaki ke sana dan ke mari..now i wish akan de manusia yang sudi men-spa-kan kaki aku nie..tolong ambik baldi letak air panas-suam nak rendam kaki pom jadi laa..desperate gilew..cant put any pressure with my leg..sumpah rasa cam da tercabut da..aduss~!! [ bt tangan still gatai nak taip gak..well..tangan bukan tangan yang sakit kan?? hahahaxD ]


well..things happen..people change day by day..melihat perubahan baik di sekeliling kita boleh wat kita tersenyum sendiri..serious!! contoh..melihat stesen LRT yang makin lama makin maju.. ' ehh?? aku da sesat ke nie?? ' slow-slow sengih sengsorang..haha..melihat kebahagiaan kawan dari dua menjadi tiga.. ' wahh!! comei gilew!! terasa tua plak aku.. ' terlebey excited tengok baju bayi..senyum terlebey panjang lebar daa..terserempak ngan kawan lama bersama perubahan yang terlampau baik.. ' alhamdulillah..sejuk hati..bila lagi Badat?? ' again senyum tanda syukur..see?? senyum tuk segele-gelenye..senyum itu baik!!! hahaxD


banyak rasa bahagia loni..banyak bahagia banyak juga kuciwa..hidup ibarat roda kan..sekejap di atas..sekejap ke kanan..ke bawah..dan ke kiri..heh..ok!! cukup merepek di situ..nak mandi da..busukk!! tatata~!!;p


p/s: peubahan memerlukan persediaan yang besar..insyaAllah..satu hari nanti..;) www.tips-fb.com

Thursday, 3 May 2012

manisnyeee berbaju kurung~!! pewwwittt~!! by lulu xD


asalamualaikum..


hey youu!! haha..nie kontest tuk kite-kite jex..kaum puan lerr..kalau hok jate nok join ley gop..bt kene paka buju kurung laa..okess?? ehee~



sharat-marat kontest nim;-

- WAJIBul gunnah FOLLOW blog lulu :)

- buat entry contest
" MANISnya berbaju KURUNG " by lulu iy

- tag banner tuh dekat link lulu ok :D 
- copy banner + full entry [ dari syarat penyertaan sampai tarikh keramat jeee ] 
- gegurl only + berhijab :D [ tuk kite-kite jex xD ]
- sertakan 3 picha yang lengkap berbaju kurung , bertudung AND berseorangan :D [ solo picha and FULL BODY ]

- picha yang bukan FULL BODY , TAK BERHIJAB , BUKAN SORANG-2 [ bergambo dgn adek , kakak , atuk , nenek ] OTOMATIK REJECT 

- tag 2 member pastikan dorang tawu

- link kan entry korang dekat ruang komen [ xder otomatik BATaLLL ]

- kurang peyertaan dari 50 orang atomatik pun batal . . hee :D


hadiah dia..jeng-jengg~!!

1st prize
* kain ela cun melecun
* shawl
* pashmina
* 2 brooch ( hasil tgn kaki lulu )

2nd prize
* kain ela sohmei-2
* pashmina
* brooch (hasil tgn kaki lulu )

3rd prize
* pashmina
* 2 brooch (hasil tgn kaki lulu )

tarikh KERAMAT yang xbape nak keramat = 19-4-2012 sampai 31-5-2012 [ atau berubah ]




ok!! berehh!! keayuan time pakai baju kurung~ [ erkk?? ] hahahxD 

tag: mizz atenn , puan atieq ;p

www.tips-fb.com

Wednesday, 2 May 2012

guruh, petir, kilat.. Allahuakbar!!


Asalamualaikum..

cerita semasa di Kelantan bermula;-

Setelah selesai membeli-belah di pasaraya Maydin, aku bersama 6 orang rakanku melangkahkan kaki ke warung Che Wok di sebelah Maydin..misi mencarik sebutir nasi di rantauan..haha
                Fisha: ehh..hujan laa..lebat kot..camne nak gerak nie?? Xkan nak redah kot..
                Wanie: aah laa eyh..lebat gilew..acanoo nie??

Kuat kedengaran bunyi guruh, kilat bersama petir berdentam-dentum menghentam bumbung bangunan..suasana di pintu depan Maydin menjadi riuh disebabkan ramai manusia berkumpul menunggu masa sesuai tuk pulang..
                Weed: eyh..aku da lapo gilew da nie..
                Wanie: tu lah..pe kate kite g makan kat food court belakang tu??
                Aku: kan da tutup..kul bape da nie..10 lebeh da kot..xcaye mehh disini..[sambil menarik tangan wanie tuk membuktikan kebenaran kata-katanya]

Terlihat seorang pekerja sedang mengelap meja kaunter..di tempat hidangan lauk-pauk juga masih kelihatan pinggan-pinggan lauknya..
                Aku: ehh..buka lagi laa..ehee~ aku tengok dari side kanan tadi..[sambil tersengih busuk]
                Wanie: yolah ko..eyh..jom laa makan kat food court..

Alih-alih memang betul food court tutup..heh..hampeh..perut da keroncong lagu remix dangkedut da nie..adei~ ehh..sempat lagi nak men-try-testing stok kasut baru kat Kasut You tu..haiz~ dasar perempuan tu memang perempuan gak..-.-‘’
                Fisha: ehh..da reda sket laa..jom laa redah..dekat jex kot..sempat jex..

Selamat sudah kerja redah-meredah..sekarang makan tym!!! Haha
Selepas makan..balik laa..hujan makin reda..hanya tinggal kilat yang masih memancar..kami bertujuh memberanikan diri tuk redah..hujan rintik jex pom..atau bahasa cinanya hujan bulu-bulu [ mao-mao yu ] haha..perjalanan dari Mydin ke rumah sewa mengambil masa dalam 10-15minit gak..

suddenly..di pertengahan perjalanan..tetibe kilat menyambung-nyambung..makin lama makin ganas..lorong gelap yang kami lalui sekejap menjadi terang benderang dan kemudian malap disebabkan kilat tadi..aku yang membawa barang kiri dan kanan nie terpaksa melangkah lebih laju mengejar rakan-rakan ku dihadapan..kilat makin mengganas..diselangi ngan guruh..jantungku berdetup makin pantas..mataku makin lama makin menunduk disebabkan takut dan silau dek kilat..mulut ku terkumat-kamit membaca apa-apa surah yang terlintas..pelbagai bayangan yang bermain di minda..ya Allah..da kiamat ke?? Hari nie hari apa?? aku membayangkan gambaran kiamat yang pernah aku baca..Ajal ku da sampai ke?? Aku membayangkan aku terdampar rentung di tengah padang jarak padang terkukur..sembahyang!! naseb baik aku da sembahyang Isyak sesudah azan tadi..lega sekejap..ya Allah..aku banyak dosa lagi..banyak benda xwat lagi..mama ayah kat rumah..adik aku..ish!! kenapa kaki aku lambat jex melangkah nie..slipar nie pom sama..jalan batu-batu plak tu..tetiba bunyik guruh yang kuat selari ngan kilat n petir menyambar..bagai menghalau atau merembat kami tuk berlari pulang..ya Allah..aku takut..mulut ku laju terkumat-kamit..ehh..kawanku sudah jauh ke depan..
                Aku: eyh!! Tunggu lah aku!!
                Weed: Bad!! Ley x?? barang ko banyak tu..

Aku cuba berlari sepantas boleh..tapi jalan yang berbatu bersama barang yang penuh di tangan ditambah pula ngan sakit perut akibat lepas makan terus exercise membantutkan pergerakan aku..hujan sudah reda..tetapi kilat n guruh terus menyambar..aku terasa de air mengalir di pipi ku..ya Allah..aku takut..sumpah aku takut….

Sesampai di rumah..kawan-kawanku riuh bercerita mengenai peristiwa tadi..masing-masing meluahkan perasaan takut, insaf akan tadi..aku turut de manambah..akan tapi hati ku masih lom reda..jantung aku rasa cam nak tercabut..Allah..aku cuba tenangkan diri..Allah..terdetik tuk mengerjakan solat sunat..yess!! solat..aku terus turun mengambil wuduk dan solat..ya Allah..laju air mataku mengalir..aku takut..takut….
Sesudah selesai..aku membuka lappy mendengarkan alunan alQuran..sambil membaca makna..ya Allah..ini rupanya love letter dari-Mu yang dikata-katakan tu..n sehingga saat ini..aku masih mendengar love letter ini..sambil menaip..di sini…..
29/4/12 @ 0058

p/s: pengalaman mengajar kita..menjadi lebey baik..berusaha menjadi yang baik..ke arah lebey baik..;)


www.tips-fb.com