Tuesday, 23 April 2013

sharing..perlu ke?? eheh


asalamualaikum..
ehem! hari dan minggu yang agak skema..semua orang terperuk duk dalam bilik, bukak lagu dan baca buku..study week beb!! orang da abis baru nak final..well..we ols nursing tak suka sama-sama ngan orang lain taww! hahaha..urghh!-.-''

skip that boring part..tadi petang kot..aku terjumpa satu gambar yang memaparkan print-screen faceebook..yang menunjukkan seorang makhluk Allah nie membuat kenyataan hot dengan meng-updated status dengan menghina Islam..yang di-share-kan oleh rakan mukabuku aku..as manusia normal yang mempunyai perasaan sayangkan Islam..aku agak tersentap n mendidih gak darah aku baca..bt then aku terfikir..apa yang menyebabkan makhluk Allah nie membuat kenyataan begitu?? apa yang telah berlaku sampai dia sanggup mencaci-maki begitu?? apa yang telah umat Islam buat?? atau apa yang ada dalam Islam itu sendiri sehingga makhluk Allah nie begitu marah?? lalu aku pun tarik nafas panjang-panjang dan hembus..cuba memadam api yang membara dan mengurangkan kesukaan syaiton yang suka pada kemarahan..

bagi pendapat aku..sepatutnya benda begini..memang kita patut marah..agama kita beb! pegangan hidup kita..sapa tak sayang..umpamanya cam mak or ayah kita kena hina dek orang..kompom mengamuk kan..bt this is bigger i think..tetapi kita perlu kaji semula..kenapa makhluk Allah tu buat sedemikian?? mungkin makhluk Allah itu ada reason dia disebalik itu..mungkin dia ada history..Islam itu indah..Islam itu halus..Islam menarik umatnya pun dari segi kehalusan agamanya..bukan dengan kekasaran atau paksaan..tak perlu di-share-kan..bukankah kalau di-share-kan benda-alah itu..makin menimbulkan kemarahan dan kemakian orang yang membaca..tambah lagi dosa dalam mengumpat dan memaki..plus kita pula mengaibkan air muka dia..memang salah dia..bt kita pun tak de hak nak malukan dia..

lalu aku pom bertanyakan rumate aku yang agak pakar sedikit ilmu agamanya dari aku..katanya..cara yang baik adalah dengan menegur depan-depan..jumpa or chat personally..siasat apa punca perkara nie berlaku..kan dalam Islam sendiri mengajar:

"Barangsiapa di antara kamu melihat kemungkaran hendaklah ia mencegah kemungkaran itu dengan tangannya. jika tidak mampu, hendaklah mencegahnya dengan lisan, jika tidak mampu juga, hendaklah ia mencegahnya dengan hatinya. Itulah selemah-lemah iman." 
[HR Muslim, no.70, lidwa, jalur Abu Sa`iid al-Khudri ra]

emm..ini adalah pendapat cinonet aku yang masih merangkak belajar tentang agama..jika salah tegur..bukan mencela..oke??

btw please pray for my Lembaga Jururawat Malaysia exam..hope lulus dengan cemerlang..aamiinn~

p/s: perjuangan yang tinggal penghujungnya..yang masih panjang perjalanannya...;)


www.tips-fb.com

No comments:

Post a Comment