Wednesday, 28 December 2011

wanita dan perempuan~!!asalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh..hehehe..jawab penuh jangan xpenuh..huhu.. ◕‿◕ well..story-morry terbaru hari nie..aku kena merisik ngan makcik [ patient ] kat hospital tadi..heheh..oh tidaakk!! aku?? tersipu-sipu malulah [ kononnya ] hahaha..sengal!! n the rest is history..segan aku..hee~ --!


hari nie aku nak oyak sket pasal wanita = perempuan.. ehemm!! Allah da jadikan wanita tu 1 ciptaan yang cukup istimewa..walaupun setiap bulan kena suffer dysmenorrhea [ sket peot / period ], walaupun banyak pantang-larang untuk kaum wanita yang telah diperintahkan..bt still..banyak hikmahnya yang mungkin korang xsedar..n aku sendiri sebagai wanita pun berasa bersyukur atas segala kelebihan yang ada [ walaupun kadang-kadang aku pun main redah jex..astaghfillahalazim ]..
soo hari nie aku nak list out antara kelebihan kaum yang bernama perempuan..ok!! antaranya ;-my mama ros..lurve u muchy!!!

 1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda, “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”
 2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.
 3.  Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
 4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.
 5. Barang siapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.
 6. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuannya seolah-olah dia telah memerdekakan anak Nabi Ismail.
 7. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
 8. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.
 9. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.
 10. Daripada Aisyah r.a “Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.
 11. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
 12. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.
 13. Aisyah r.a berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?” Jawab Rasullullah SAW “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasullah SAW, “Ibunya.”
 14. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.
 15. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun)
 16. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
 17. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihd pada jalan Allah.
 18. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
 19. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap titisan susu ganjarannya satu kebajikan.
 20. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.
 21. Rasulullah s.a.w menjelaskan betapa istimewanya nasib wanita yang hamil jika dia meninggal dalam masa hamilnya. Allah memberikan jaminan kepada yang bersangkutan mendapatkan syurga sebagaimana janji yang Allah berikan kepada kaum lelaki yang mati syhid di medan perang untuk membela agama Allah. Kedudukan yang demikian tinggi bagi wanita yang meninggal saat melahirkan menunjukkan betapa besar harkat yang Allah dan Rasul-Nya berikan kepada kaum wanita. Wallahu taa’la a’lam

well..tu jex wat masa skunk nie..soo hargailah kaum wanita yang berada di sekeliling anda..xkesahlah makcik sebelah rumah ke, makcik kantin ke, Mak Jemah ke.. [ erkk?? tu da masuk kes lain la Badat oii!! adei~ ] terutamanya ahli keluarga anda..walaupun pada fizikalnya kami nampak lemah..kepada kaum lelaki..anda merupakan pelindung kepada kaum kami nie..kita saling melengkapi..please be remind..what goes around comes around..ok?? ^◡^


at last..;-p/s: hope aku akan jumpe seorang lelaki yang boleh membimbing aku menjadi seorang wanita, isteri, ibu yang solehah..aminn~

 ‿ ⁀

www.tips-fb.com

No comments:

Post a Comment